Fortsæt til hovedindholdet

Palmesøndag

Palmesøndag indleder 'den stille uge', som trods sit navn er fyldt med dramatik. Men hvad handler palmesøndag om? Og hvor har dagen sit navn fra?

Søndagen inden påske ankommer Jesus og hans disciple i følge påskeberetningen til Jerusalem for at fejre den jødiske påske. 

Jesus rider ind i Jerusalem på et æsel, men selvom transportmidlet er ydmygt, kan man langt fra sige det samme om den modtagelse, der venter ham: Da Jesus rider ind i byen, tager folk imod ham med jubelråb og store forventinger. 

Modtaget med palmegrene

Jerusalems indbyggere modtager altså Jesus som en konge, og for at hylde ham, breder en del af de fremmødte kapper ud på vejen foran ham, imens andre vifter med palmegrene. 

Det er derfor, vi kalder dagen for palmesøndag.

Den stille uge

Palmesøndag indleder påskeugen, som også kaldes 'den stille uge' eller 'den hellige uge'. Det gør den, fordi ugen lægger op til eftertænksomhed og forberedelse forud for de dramatiske begivenheder i påskedagene.

Læs mere: Påskens andre dage

Fakta

Det sker i kirken palmesøndag

I mange kirker pynter man kirkerummet med palme- eller forårsgrene palmesøndag.


Kirkens farve for palmesøndag er lilla, og derfor kan man nogle steder se præsten iklædt lilla messehagel palmesøndag. En messehagel er den dragt, præsten kan have over præstekjolen under gudstjenesten.

 

Før reformationen velsignede man palmegrene i kirkerne palmesøndag. De blev gemt og året efter brændt, så asken kunne bruges til at tegne kors på kirkegængernes pande askeonsdag, hvor fasten begynder. Skikken blev ikke bevaret ved reformationen, men palmesøndag er stadig en festdag i folkekirken.

Se hvad der sker i din lokale kirke palmesøndag i kirkekalenderen.

Dyk ned i en af prædiketeksterne til palmesøndag: 

Hvad skete der ifølge Bibelen palmesøndag?
Se videoen, og bliv opdateret på påsken.

Lyt ( 0:00 min )

Lyt til 'Se, hvor nu Jesus træder', som er en klassisk salme til palmesøndag.

Læs mere om salmen her.

Har du lyst til at læse fortællingerne om Jesus' ankomst til Jerusalem i det nye testamente, kan du finde dem på Bibelselskabes hjemmeside:

Matthæusevangeliet kap. 21

Markusevangeliet kap. 11

Lukasevangeliet kap. 19

Johannesevangeliet kap. 12